Vad är svenskt och varför är vi så rädda att det dela med oss?

Nöjda kunder är det bästa som finns!
2015-11-30
Vilken fantastisk dag
2015-12-01

Det finns så mycket hat i samhället. Så mycket fördomar och så mycket rädsla.

Jag tänker att fördomar nog är det som styr oss mest här i världen, som gör att vi gör val som vi inte hade gjort om vi inte haft de där fördomarna. Fördomar styr vår ingång till saker, vår öppenhet och nyfikenhet. Öppenhet och nyfikenhet jag sett stängas hos människor av rädsla och som påverkat hur jag ser och upplever livet.

I dagens samhälle där det vibrerar av hat, ilska och fördomar men mest och störst av allt är nog rädslan.
Rädslan för vi och dem! Det är så från förskolan, det byggs upp i oss, vi och dem….

För mig har det varit en fråga hela mitt liv. Vad är svenskt -på riktigt? Är det sill och nypotatis och regn på midsommar. Är det att sjunga nationalsången den 6:e, är det skolavslutning i kyrkan med den blomstertid nu kommer?
Är jag svensk -på riktigt?
Ja vem avgör när det är svenskt på riktigt?

Att vara fem veckor och förflyttas till andra sidan jorden är troligtvis inget jag vetat om idag om inte andra påmint mig om det och spegeln såklart. Att kunna och känna det svenska samhället utan och innan som vilken svensk som helst men ofta bli bemött med fördomen att jag inte kan det, sätter spår. Att mötas av tveksamhet till språk, intelligens, kultur och kunskap. I hela mitt liv har jag gjort det och bett lite om ursäkt för min adoption. Tvekat lite inför arbetsintervjuer, nya möten och tillfälle då jag inte är självklart svensk i det första mötet. För då vet jag inte vem jag är? För mig känns det som jag är född och uppvuxen här även om jag bara är uppvuxen här.

Om min personlighet stör så känns det ok för då har någon valt att inte gilla MIG men när min hy får människor att bestämma sig för vem jag är, gör det ont för då är det helt kört att vara en bra tjej från början. Jag har liksom aldrig haft en chans att få vara jag. För jag är och kommer inte bli accepterad om jag döms för mitt utseende. Det har många gånger känts orättvist.